Bartosz siktar på spektakulär vinst i stora MMA-galan

Bartosz siktar på spektakulär vinst i stora MMA-galan

Den 25 maj, på Annexet i Stockholm, är det dags för MMA-galan Superior Challenge - en av norra Europas största MMA-galor. En som tävlar om titeln i 61 kilos-klassen är 29-åriga Bartosz Wojcikiewicz. Han är en av de idrottare som vi är glada över att ha gjort DOT SHOT till en del av hans vardag. 

Snart är det dags för en av de största tävlingarna i Bartosz karriär och just nu pågår uppladdningen för fullt inför tävlingen som han hoppas ska ta honom vidare till nästa steg i sin karriär. 

– Det här är en stor händelse för mig. Man kan vinna och sen kan man vinna spektakulärt. Det ska vara underhållande för de som ser oss - så jag siktar på att vinna på ett mer spektakulärt sätt säger han.

– Jag har jobbat upp ett bra rykte under de år som jag tävlat och det här är en tävling som kan öppna upp. Man kan se det som att det här är Allsvenskan i fotboll, men att det här kan ta en ut i Europa, fortsätter han. 

Tagit hjälp med DOT SHOT

Bartosz, som började sin proffskarriär 2018, men som började träna MMA för ungefär 14-15 år sedan vet vad som krävs för att förbereda sig på ett bra sätt inför att han ska gå match. 

– Äta rätt och vila rätt absolut, men om du inte sover bra så kan du skippa allt annat, så det är nummer ett. Men sen kommer kosten och det i kombination med DOT SHOT gör att jag tycker jag får i mig det jag behöver för att kunna prestera på topp, säger han. 

Den vanliga träningsrutinen består vanligtvis av 10-12 pass i veckan. Pass som består av att sparras och brottas, men inför galan så handlar det mer om att träna smart för att inte riskera en skada. 

En idrott på frammarsch

MMA, som står för Mixed martial arts, kan beskrivas som en blandning mellan boxning och brottning och är en sport som vuxit sig väldigt populär i Sverige under det senaste decenniet. Den kanske kändaste svensken inom sporten är Alexander “The Mauler” Gustafsson och Bartosz gläds över sportens framfart. 

– MMA har vuxit över hela världen och scenen har blivit stor här i Sverige. För kanske tio år sedan var det fortfarande lite mer underground, men nu har amatörscenen blivit väldigt stor och många unga talanger som kommer fram. 

Utöver att själv utöva idrotten så är han också till vardags tränare klubben Forca Fighting, något som dock får ligga på paus under tävlingsperioder, men han vittnar om att de som kommer för att börja träna är fler och att åldrarna är allt mer varierade. 

– Det är folk som är 40, 50, 60 år. Är man en vanlig motionär så är det en väldigt bra träningsform och vi matchar då ihop de som är i samma nivå. Och de som kommer in och tränar är allt från någon från ekonomiavdelningen på jobbet, till en sophämtare - alla kan träna det, säger han och fortsätter:

– Sporten har fått mycket exponering via sociala medier och tv så nu har du alla typer av människor på mattan. 

Fastnade för MMA

Bartosz berättar att han som barn testade på nästan alla sporter och idrotter han kom över -  fotboll, gymnastik, klättring, fotboll, men att det fanns något i kampsporten som gjorde att han fastnade för MMA till slut. 

– För mig var det att få lite av en självsäkerhet också i den åldern - om något händer så kan jag skydda mig själv. Sen är MMA så mycket mer än att bara slåss, man måste vara otroligt atletisk för att klara av sporten och träna på allt. Och det fanns en frihet i att få träna på ett sånt sätt och inte bara gör en grej, säger han. 

Och nu, många år efter att han gjorde sin första träning, är han tacksam över vad han fått med sig genom att ha börjat utöva MMA. 

– Det bästa nu är kanske inte det fysiska som jag fått med mig, utan det är det mentala. Har du inte hjärnan med dig spelar inget annat någon roll och det är något som jag, och vem som helst, kan ta med sig i vilken situation som helst. 

Tillbaka till blogg