Tillbaka i toppform efter skadan - siktet inställt på Vasaloppet

Tillbaka i toppform efter skadan - siktet inställt på Vasaloppet

Här, i vår artikelserie om personer som använder DOT SHOT, pratar vi med skidåkaren Magni Smedås som är en del av DOT SHOTS samarbetspartner Team Eksjöhus. Efter att ha kommit tillbaka från en skada under vintern är målet nu att vinna Vasaloppet. 

Drygt halva Ski Classics-säsongen har gått när vi pratar med Magni Smedås som vid tillfället befinner sig hemma i Lillehammer. Snöbristen i Europa har tvingat vissa stora lopp att ställas in. Resten av säsongen kommer tävlingarna fokuseras till Sverige och sen Norge. 

Vill vinna vasaloppet

Efter en överbelastningsskada som inträffade tidigare under vintern tvingades Magni stå över säsongens inledande lopp, men har nu kommit tillbaka i storform och slutat femma två gånger, etta och tvåa. 

– Målet för säsongen var att gå för ledartröjan. Men i och med skadan så har jag nyss startat min säsong och det kan bli svårt. Men det största målet för säsongen nu är att vinna Vasaloppet, säger hon. 

Det klassiska Vasaloppet går av stapeln den 3 mars, ett lopp där Magni förra året slutade på fjärdeplats. Och känslan att komma hem till Skandinavien efter flera tävlingar i mellaneuropa är positiv: 

– Vi är i bra form hela gänget och jag tror ingen riktigt har peakat på sin toppform ännu, nu ska vi snart flytta tävlandet till Skandinavien och skandinavisk snö vilket jag tror passar oss, säger hon och fortsätter:

– Det är skillnad på snö i Sverige och Norge mot mellaneuropa, snön är mycket finare och det har vi anpassat oss för. 

"Alla vill så mycket" 

Team Eksjöhus har under säsongen stått för genomgående fina insatser och toppar lagtävlingen före Team Engcon och Team Ramudden. Magni berättar om en god sammanhållning inom teamet och stor inverkan från OS-erfarna Marthe Kristoffersen, lagets tränare från inledningen av 2023. 

– Vi inom teamet är otroligt bra på att pusha oss själva. Alla vill så mycket, träna så hårt och hela tiden träna eller tävla - men det går inte. Hon (Marthe) har varit väldigt bra på att se till att vi vilar och håller igen oss lite, säger hon. 

DOT SHOT och Team Eksjöhus 

Ski Classics-säsongen består egentligen av 15 tävlingar under perioden december - april, med andra ord en intensiv period för åkarna. Under 2023 tecknade DOT SHOT ett samarbetsavtal med Team Ekösjöhus och följer laget under hela årets säsong som du kan läsa mer om här. Och för Magni har DOT SHOT blivit ett naturligt tillskott i samband med återhämtning. 

– Återhämtningen är otroligt viktig. DOT SHOT började jag med i fjol när jag hade problem med en inflammation i handen och gick på ganska stark voltarenkur som inte hjälpte, men inför Vasaloppet förra året så testade jag DOT SHOT intensivt och det tycks ha hjälpt, för jag kunde åka hela loppet utan någon smärta, säger hon. 

Några dagar hemma i Lillehammer återstår innan hon åter samlas med teamet:

– Gänget är jättehärligt och det är jätteviktigt. Skulle vi ha tråkigt tillsammans blir säsongen väldigt lång. Men jag trivs väldigt bra, säger Magni. 

Tillbaka till blogg